Hoe creëer je een goede schrijfroutine?

Foto van een vrouw die op de grond zit en op haar laptop een roman schrijft

Of je nu een beginnende schrijver bent of al jarenlang schrijfervaring hebt, een consistente schrijfroutine kan je helpen om je creativiteit te stimuleren en je schrijfdoelen te bereiken. 

Maar hoe creëer je een goede schrijfroutine? 

 

1. Stel haalbare doelen

Het stellen van doelen is essentieel bij het ontwikkelen van een schrijfroutine. Begin met het bepalen van realistische doelen die je kunt behalen binnen een bepaalde tijd. Dit kan bijvoorbeeld zijn om elke dag 500 woorden te schrijven of om wekelijks een nieuw hoofdstuk te voltooien. Door jezelf meetbare doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en kun je je voortgang bijhouden.

 

2. Plan je schrijftijd

Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor het schrijven. Creëer een vaste routine door specifieke tijdsblokken in je agenda te reserveren voor schrijven. Of het nu 's ochtends vroeg, tijdens de lunchpauze of 's avonds laat is, kies een moment waarop je je het meest creatief en gefocust voelt. Door consistent te zijn met je schrijftijd, train je je brein om in die specifieke periode productief te zijn.

 

3. Elimineer afleidingen

Om een goede schrijfroutine te ontwikkelen, is het belangrijk om afleidingen zoveel mogelijk te vermijden. Zet je telefoon op stil (of zelfs: uit!), sluit onnodige tabbladen op je computer en creëer een rustige en opgeruimde schrijfomgeving. Dit helpt je om je te concentreren en in de schrijfflow te komen.

 

4. Experimenteer met schrijftechnieken

Probeer bijvoorbeeld eens freewriting, waarbij je gedurende een bepaalde tijd zonder onderbrekingen schrijft. Dit kan helpen om je creatieve blokkades te doorbreken en je schrijfstroom op gang te brengen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van mindmapping of het schrijven van een ruwe schets om je ideeën te structureren voordat je begint met schrijven.

 

5. Zoek inspiratie

Inspiratie kan overal vandaan komen. Lees boeken, bekijk films, luister naar muziek of ga naar buiten en observeer de wereld om je heen. Draag altijd een notitieboekje bij je, of hou de notitie-app van je telefoon paraat, zodat je ideeën en observaties direct kunt vastleggen. Het geeft niets als dit losse flodders zijn, of zelfs alleen een woord, waarvan je niet eens duidelijk is waarom je dit wilt noteren. Doe het gewoon. Zie het als een schatkist, waar je altijd naar terug kunt gaan om eens lekker te struinen...

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuur regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.