Freewriting: schrijf je vrij!

Freewriting door Aisha Dutrieux

Schrijven is een krachtige manier om je gedachten, gevoelens en verbeelding tot uiting te brengen. Het kan een therapeutische werking hebben, maar het kan ook gewoon een manier zijn om je eigen creativiteit te verkennen. Een schrijfoefening die steeds populairder wordt, is freewriting of vrij schrijven.

Wat is freewriting

Freewriting is een schrijftechniek waarbij je zonder enige beperking, beoordeling of zelfcensuur schrijft. Het idee achter freewriting is om je pen op papier te houden en continu te schrijven gedurende een bepaalde tijdsperiode, zonder je zorgen te maken over grammatica, spelling of logica. Het draait allemaal om het vrije stromen van je gedachten en het vastleggen van wat er in je opkomt.

Hoe werkt freewriting?

Om met freewriting te beginnen, heb je een pen en papier of een computer nodig. Kies een rustige en comfortabele omgeving waarin je je op je gemak voelt om te schrijven. Stel een timer in voor een bepaalde tijdsduur, bijvoorbeeld tien of vijftien minuten. Start de timer en begin te schrijven zonder te stoppen, zelfs als je niet weet wat je moet schrijven. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt, zelfs als het onsamenhangend of chaotisch lijkt. Het is belangrijk om jezelf toe te staan om vrijelijk te associëren en te verkennen zonder je te bekommeren om structuur of correctheid.

Voordelen van freewriting:

Freewriting heeft veel voordelen, zoals:

  1. Bevrijding van innerlijke belemmeringen: freewriting helpt bij het overwinnen van schrijfblokkades en interne belemmeringen die vaak voorkomen dat we onze gedachten en ideeën op papier zetten. Het biedt een veilige ruimte om zonder oordeel te schrijven en onbewerkte gedachten naar boven te laten komen.
  2. Het stimuleert je creativiteit: Door de beperkingen los te laten, stimuleert freewriting creatieve denkprocessen. Het stelt je in staat om nieuwe en onverwachte verbindingen tussen ideeën te ontdekken en je creatieve vermogens te vergroten.
  3. Verbetert schrijfvaardigheden: freewriting helpt bij het ontwikkelen van schrijfvaardigheden zoals het vinden van je stem, het verbeteren van de woordenschat en het vergroten van je vermogen om ideeën te articuleren. Door regelmatig vrij te schrijven, kun je jezelf uitdagen en je schrijfstijl verfijnen.
  4. Zelfreflectie en inzicht: Het proces van freewriting biedt ook een kans voor zelfreflectie en zelfontdekking. Het kan je helpen je gedachten en gevoelens te verkennen en te begrijpen. Het vastleggen van je innerlijke dialoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en je emoties, en kan zelfs dienen als een therapeutische uitlaatklep.
  5. Verbetert concentratie en focus: Door jezelf te dwingen om continu te schrijven, verbetert freewriting je concentratie en focus. Het dwingt je om in het moment te blijven en je gedachten te laten stromen, wat op zijn beurt kan helpen om angst en stress te verminderen.

Tips om te beginnen met freewriting:

Freewriting is helemaal niet moeilijk, maar je zult er in het begin misschien even aan moeten wennen. Geeft helemaal niets, houd vol en je zult zien dat het steeds makkelijker gaat.

Hieronder nog een paar tips (maar doe vooral wat voor jou werkt!):

  1. Zet een timer en houd je aan de tijdslimiet, zelfs als je niets te schrijven hebt. Het dwingt je om door te gaan en te blijven schrijven.
  2. Schrijf zonder oordeel en censuur. Het is belangrijk om jezelf toe te staan ​​om vrij te associëren en jezelf toe te staan ​​om op te schrijven wat er in je opkomt, hoe onzinnig het ook lijkt.
  3. Schrijf zonder te stoppen. Laat de woorden stromen zonder na te denken over spelling of grammatica. 4. Weet je echt niets meer te schrijven? Schrijf dan: ik weet niet wat ik moet schrijven, telkens opnieuw. En je zult zien: er komt vanzelf weer iets in je op. Zolang je maar niet stopt!
  4. Wees niet bang om persoonlijk te worden. Freewriting is een veilige ruimte waar je je gedachten en gevoelens kunt verkennen zonder oordeel of kritiek.
  5. Herlees je schrijven niet terwijl je schrijft (en misschien zelfs niet na afloop). Dit is niet de tijd om te bewerken of te herschrijven. Laat je woorden vrij stromen.
  6. Ben je bang dat iemand het (ongevraagd) zal lezen? Verscheur, verbrand, versnipper het na afloop. Doe wat nodig is om te zorgen dat jij je helemaal vrij voelt om te schrijven wat er in je opkomt!

Happy writing!

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Ontvang wekelijks schrijfinspiratie

Met mijn nieuwsbrief hoop ik zowel ervaren als beginnende schrijvers te enthousiasmeren, inspireren en verder te helpen.

Waarom een vakantie een ideaal moment is om te schrijven

Welk type schrijver ben jij: een plotter of een pantser?

Het geheime wapen van een schrijver: een notitieboekje

De verschillende vormen van autobiografisch schrijven

7 stappen voor een succesvol personagedossier

Het creëren van een geloofwaardige antagonist