Hoeveel woorden telt een roman?

roman schrijven
Een foto van een vrouw met haar gezicht in een roman

De gemiddelde lengte van een roman hangt af van het genre. Historische romans zijn bijvoorbeeld vaak langer dan romantische werken.

De gemiddelden die gelden zijn meer een soort vuistregels die uitgevers hanteren. Er zijn geen keiharde regels voor het aantal woorden dat een roman moet bevatten. Wel geldt er een ondergrens.

 

Waarom is het aantal woorden belangrijk? 

Een verhaal kan te lang of te kort voelen, zonder dat dit iets te maken heeft met het daadwerkelijke aantal woorden. Er bestaan romans van 150.000 woorden die zo soepel lezen en zo goed de aandacht vasthouden, dat het voelt alsof je ze in een zucht uithebt. Er bestaan evengoed korte verhalen die je het gevoel geven dat er geen einde aan komt.

Bij het schrijven van een verhaal is het woordaantal met name van belang voor het afwegen van je opties voor publicatie. Wil je een kort verhaal publiceren in een tijdschrift, dan zal er hoogstwaarschijnlijk een maximum aantal woorden gelden. Ook schrijfwedstrijden hanteren soms een minimum en doorgaans ook een maximum aantal woorden voor deelname.

  

Uitgevers publiceren liever romans

Novelles worden doorgaans in de winkel verkocht voor een lager bedrag dan romans. Dit, terwijl grofweg dezelfde kosten gemaakt moeten worden voor redactie, omslagontwerp, marketing, etc. Dit is een van de redenen waarom uitgevers liever romans uitgeven dan novelles.  

Er bestaan natuurlijk uitzonderingen. Als een gevestigde schrijver als Adriaan van Dis of Heleen van Royen besluit een novelle te schrijven, dan zal de uitgever deze echt wel uitgeven.

 

Hoeveel woorden telt een novelle?

Een novelle is een fictief verhaal dat wordt verteld in ongeveer 20.000 tot 40.000 woorden.

  

Hoeveel woorden telt een kort verhaal?

Een kort verhaal telt grofweg minder dan 20.000 woorden.

Er bestaan ook categorieën van korte verhalen met nog lagere woordaantallen, zoals bijvoorbeeld verhalen met minder dan 1.500 woorden, dit wordt ook wel flash fiction genoemd.

  

Hoeveel woorden telt een roman?

Grofweg wordt al het fictief werk van meer dan 40.000 woorden beschouwd als een roman. Uitgaande van 250 tot 300 woorden per pagina, levert dit een boek op van rond de 150 pagina’s.

Uitgevers hanteren soms trucs om een roman wat meer 'body' te geven. Door bijvoorbeeld de uitlijning en het formaat lettertype aan te passen, kan een roman van 40.000 woorden alsnog 200 pagina's beslaan.

 
 
 

 

Of je nu net je pen ontdekt hebt of al jaren woorden schaaft, Schrijfplaats heeft tips en cursussen voor jou!

Cursussen

De nieuwsbrief over schrijven

Schrijf je hier in voor regelmatige tips en adviezen.