Waarom mijn cursus Roman schrijven gratis is

Gratis cursus Roman schrijven

Een van mijn favoriete Youtube-video’s is 9 life lessons van komiek, acteur én schrijver Tim Minchin. Deze speech bij gelegenheid van het aanvaarden van zijn eredoctoraat aan de University of Western Australia, waar hij zelf jaren eerder student was, is niet alleen grappig, maar bevat ook waardevolle lessen. Ik licht er vier uit, in een net iets andere volgorde dan hij aanhoudt:

  • “Be micro-ambitious”. Liever dan levensgrote dromen najagen, kun je aan de slag gaan met wat er voor je ligt. Want als je te ver vooruitkijkt, mis je het moois dat in je ooghoek blinkt. Als je micro-ambities najaagt, kun je verrast worden door het resultaat. Ik was rechter, daarna was ik rechter en schrijver tegelijk, nu ben ik schrijver. Als ik niet de beslissing had genomen om mijn intuïtie te volgen en een roman te gaan schrijven – want ja, mijn leven was al veel te druk, een schrijfopleiding kost geld, er zijn zoveel leuke dingen, etc. – had ik nu een heel ander leven geleid. Ik geloof dat het me is gelukt omdat ik níet als droom had schrijver te worden. Ik wilde een roman schrijven, eentje, zien of het me zou lukken en dan verder zien. Micro-ambitious.
  • “Define yourself by what you love”. Best vaak spreken we over dingen die we níet leuk vinden. Muziek waar we niet van houden, boeken die we niet graag lezen. Wanneer we juist luidkeels onze passies verkondigen, worden we daar gelukkiger van. Dus hou jij van schrijven en ben je misschien al bezig met een roman? Schaam je hier niet voor (zoals ik deed). Zeg tegen wie het maar horen wil dat dit is wat je aan het doen bent, of zou willen doen. Geniet in alle openheid van de reis ernaartoe, in plaats van stilletjes, stiekem misschien zelfs, aan je plan te werken.
  • “Don’t rush”. Je hoeft niet te weten wat je met de rest van je leven gaat doen. Neem zijpaden, er is geen haast. Mijmer meer, het komt je creativiteit ten goede. Leer zoveel als je kunt over zoveel mogelijk onderwerpen. Het is een verrijking om meer te weten.
  • “Be a teacher. Please! Please! Please be a teacher”. Leraren zijn de meest bewonderenswaardige en belangrijkste mensen in de wereld. Zelfs als je geen (officiële) leraar bent, wees een leraar. Deel je ideeën. Beschouw de opleiding die je genoten hebt niet als vanzelfsprekend, neem het niet voor lief. Wees dankbaar voor wat je geleerd hebt “and spray it”.

Bij deze laatste levensles wil ik nog wat langer stilstaan. Ik vind dit een heel belangrijke omdat ik geloof dat het leven draait om doorgeven – van leven, van liefde en van kennis. Wij staan immers op de schouders van de mensen die voor ons geleefd hebben en die hun kennis en ervaring hebben gedeeld.

 

Cursus Roman schrijven

De afgelopen tijd heb ik hard gewerkt aan een onlinecursus Roman schrijven. In deze cursus, die bestaat uit 30 video’s (5,5 uur) vertel ik alles wat ik weet over het schrijven van romans. Van het vinden van een schrijfroutine die bij jou past, tot het ontwikkelen van personages, het creëren van een wereld waarin je de lezer welkom wilt heten en het vinden van een uitgever.

Ik heb deze cursus in eerste instantie te koop aangeboden. Maar er wrong iets. Ik heb deze kennis kunnen opdoen, omdat ik hiervoor hard heb gewerkt natuurlijk en hierin tijd heb geïnvesteerd, maar ook – en dit is misschien wel veel belangrijker – dankzij de maatschappij waarin ik leef en het feit dat ik mij verschillende schrijfopleidingen en boeken over schrijven kon veroorloven. Dit geldt niet voor iedereen. 

Om deze reden heb ik besloten de cursus voortaan gratis beschikbaar te maken voor iedereen die daar belangstelling voor heeft. Het is mijn manier om te doen wat Tim Minchin adviseert: Wees dankbaar voor wat je geleerd hebt and spray it!  

(En wees gerust, er is geen addertje. Je moet inloggen voor de cursus zodat het systeem kan onthouden waar je gebleven was, dat is wel zo handig. Maar met jouw gegevens doe ik verder niets!)

Hier vind je meer informatie over de cursus Roman schrijven >

Kortom, leer zoveel als je kunt en, alsjeblieft: Be a teacher!

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuurĀ regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.