Soorten personages

Foto van verschillende personages die hun handen in de lucht steken

De personages zijn alle personen die voorkomen in het verhaal. Het gaat dus niet alleen om de hoofdpersoon en zijn of haar dierbaren; ook het kassameisje en de naamloze buurman zijn personages.

Grofweg bestaan er drie soorten personages: de protagonist, de antagonist en de bijfiguren. 

 

De protagonist

De protagonist is simpel gezegd de held van het verhaal. Dit hoeft natuurlijk niet een held te zijn in letterlijke zin; het is de persoon om wie het verhaal draait. De protagonist wordt goed uitgewerkt, de lezer komt aardig wat te weten over het uiterlijk en het innerlijk van deze persoon. Dit wordt ook wel een round character genoemd. Een round character hoeft niet volledig te worden uitgewerkt, dit is ook bijna niet mogelijk. Maar door voldoende specifieke details te geven over het uiterlijk en – misschien belangrijker nog – de denkwereld en emoties van de protagonist, gaat hij of zij voor de lezer ‘leven’. ā€‹

 

De antagonist

De antagonist is de tegenhanger van de protagonist. Het is de persoon in het verhaal die de protagonist tegenwerkt. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren. Het is niet noodzakelijk een antagonist in een verhaal te verwerken, ook de omstandigheden (en dus niet een persoon) kunnen de protagonist tegenwerken. Maar het is vaak wel interessant om een antagonist op te voeren en – indien dit nuttig is voor het verhaal – een round character te laten zijn.

  

Bijfiguren

Bijfiguren zijn vaak net zo belangrijk voor een verhaal als de hoofdpersonages (de protagonist en, indien aanwezig, de antagonist). Bijfiguren zijn vrienden, familieleden, buren, collega’s, enzovoort. De bijfiguren schetsen een beeld van de leefwereld waarin de hoofdpersonages verkeren en van hun karakters, door de onderlinge interactie. Bijfiguren kunnen zowel round als flat characters zijn, of daar ergens tussenin. Flat characters zijn personages die in het verhaal nauwelijks ontwikkeld worden: het uiterlijk en de karakters van bijfiguren mag de lezer voor een groot deel zelf invullen. Hoeveel informatie de lezer nodig heeft over het uiterlijk, het karakter en de emoties van bijfiguren hangt af van de rol die zij in het verhaal spelen.

Ook figuranten zijn bijfiguren. Figuranten zijn bijvoorbeeld een toevallige voorbijganger op straat, of een klasgenootje van vroeger dat de protagonist zich in een bepaalde scène herinnert. Figuranten zijn flat characters.

 

ā€‹

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuurĀ regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.