Over leven en schrijven: hét schrijfboek van Stephen King

Foto van het boek van Stephen King: Over leven en schrijven

Stephen King, wie kent hem niet? Het is een naam die synoniem staat voor meesterlijk schrijven en buitengewone verhalen. Met meer dan zestig boeken op zijn naam, waaronder bestsellers als The Shining, It, en Misery, geldt hij als een van de meest invloedrijke auteurs van onze tijd.

Maar wat misschien minder mensen weten: Stephen King heeft ook een boek geschreven, getiteld Over leven en schrijven, waarin hij zijn ervaringen, inzichten en adviezen deelt met aspirant-schrijvers. En zelfs als je niet van zijn boeken houdt, is dit boek het lezen waard.

Verslag van een schrijfreis

In Over leven en schrijven biedt de schrijver een eerlijk en oprecht verslag van zijn eigen schrijfreis. Hij begint met het delen van zijn jeugdherinneringen en de uitdagingen waarmee hij als beginnend schrijver werd geconfronteerd. Hij vertelt openhartig over zijn worstelingen, afwijzingen en successen. Het is geruststellend om te lezen dat ook iemand als Stephen King zijn eigen (forse!) worstelingen heeft gekend.

King deelt in het boek veel persoonlijke ervaringen en verhalen en vertelt hoe bepaalde gebeurtenissen in zijn leven hem hebben beïnvloed als schrijver en hoe hij deze ervaringen heeft omgezet in verhalen. Ook vertelt hij over het omgaan met de uitdagingen en obstakels die schrijvers onderweg kunnen tegenkomen. Hij bespreekt het belang van doorzettingsvermogen, het overwinnen van zelftwijfel en het omgaan met kritiek. 

Praktisch advies

Daarnaast worden in het boek de fundamenten van schrijven besproken, zoals plotontwikkeling, het creëren van geloofwaardige personages en dialoog. De schrijver deelt zijn inzichten over de kunst van het schrijven en biedt waardevolle tips om je schrijfvaardigheden te verbeteren.

King benadrukt het belang van consistentie en discipline. Hij moedigt schrijvers aan om dagelijks te schrijven en vast te houden aan een vastgestelde schrijfroutine. Dit is volgens King cruciaal voor beginnende schrijvers, omdat het helpt om discipline te ontwikkelen en een schrijfgewoonte te creëren.

Ook moedigt King in Over leven en schrijven schrijvers aan om veel te lezen, verschillende genres te verkennen en de literaire wereld actief te blijven verkennen. Door te lezen, verbreden schrijvers hun kennis van het vak, ontdekken ze nieuwe schrijfstijlen en verhalen, en krijgen ze een beter begrip van wat werkt en wat niet werkt. King zelf is een fervent lezer en deelt in het boek zijn liefde voor boeken en hoe ze zijn eigen schrijven hebben beïnvloed.

Schrijfplezier

Stephen King benadrukt in Over leven en schrijven dat schrijven in de eerste plaats draait om passie en plezier. Hij moedigt schrijvers aan om zichzelf te zijn, hun eigen stem te vinden en trouw te blijven aan hun creatieve visie. Schrijven is, vindt King, een avontuur, vol ups en downs, maar met de juiste toewijding en doorzettingsvermogen kan het leiden tot iets buitengewoons.

Lezen dus dat boek. Het is de moeite waard! Het is onder andere te bestellen via deze link >

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Ontvang wekelijks schrijfinspiratie

Met mijn nieuwsbrief hoop ik zowel ervaren als beginnende schrijvers te enthousiasmeren, inspireren en verder te helpen.

10 tips voor geloofwaardige en boeiende personages

Het creëren van een geloofwaardige protagonist

8 tips voor het schrijven van een roman

Het perfecte proposal voor jouw boek (inclusief een voorbeeld)

Inspiratie vinden voor het schrijven

Hoeveel woorden telt een roman?