7 stappen voor een succesvol personagedossier
Vooral bij het schrijven van een langer verhaal, zoals een roman, of zelfs een serie kan het lastig zijn om alle details van je personages te onthouden. Een personagedossier is dan een handig naslagwerk waarin je snel informatie kunt opzoeken.
Of het nu gaat om fysieke kenmerken, achtergrondverhalen of gedragskenmerken, je hebt altijd een referentiepunt om terug te grijpen, waardoor je voorkomt dat je tegenstrijdigheden in je verhaal introduceert.
Waarom een personagedossier
Een personagedossier helpt je om je personages goed te kennen en zelfs te begrijpen. Op deze manier kun je hun interacties met andere personages en hun reacties op gebeurtenissen beter vormgeven. Dit zorgt voor natuurlijkere dialogen en geloofwaardige conflicten en samenwerkingen.
Een goed begrip van je personages helpt je om hun acties en beslissingen binnen het verhaal logisch en overtuigend te maken. Dit draagt bij aan een coherente en boeiende plot.
Niet alle personages hebben overigens een (volledig) personagedossier nodig. Zo kun je voor belangrijke bijfiguren kiezen om alleen de basisinformatie te noteren. Dit is handig, als je je tijdens het schrijven ineens afvraagt welke kleur ogen je personage ook alweer had, of in welk jaar zij ook alweer geboren is.
Stappen personagedossier
Voor je hoofdpersoon of hoofdpersonen is een personagedossier wel echt aan te raden. Je kunt de onderstaande lijst zo minimaal of juist zo uitgebreid invullen als je zelf wilt, en natuurlijk kun je ook vragen overslaan. Mogelijk weet je nog niet alles over je personage en kom je hier pas tijdens het schrijven van je roman achter. Dan kun je altijd later nog je personagedossier aanvullen.
1) Basisinformatie
Begin met de basisgegevens van je personage. Noteer zijn naam, leeftijd, geslacht, fysieke kenmerken, en beroep. Dit vormt de fundering van je dossier.
Naam:
Leeftijd:
Geslacht:
Fysieke kenmerken:
Beroep:
2) Achtergrond en geschiedenis
Beschrijf de achtergrond van je personage. Denk aan haar jeugd, opleiding, belangrijke gebeurtenissen, en relaties met familie en vrienden. Dit geeft context aan haar gedrag en motivaties.
Geboorteplaats en -datum:
Opleiding:
Belangrijke levensgebeurtenissen:
Familierelaties:
Vrienden (en ‘vijanden’):
3) Innerlijke Wereld
Verken de innerlijke wereld van je personage. Wat zijn haar dromen, angsten, doelen en zwakheden? Hoe denkt zij ze over zichzelf en anderen? Deze informatie helpt je om haar gedragingen en beslissingen te begrijpen.
Dromen en ambities:
Angsten en onzekerheden:
Sterke punten en zwakheden:
Zelfbeeld:
Overtuigingen en waarden:
4) Motivaties en doelen
Wat drijft je personage? Welke doelen streeft hij na en waarom? Het kennen van zijn drijfveren is cruciaal voor het sturen van zijn acties en reacties binnen het verhaal.
Korte termijn doelen:
Lange termijn doelen:
Motivaties achter deze doelen:
5) Gedrag en gewoonten
Noteer specifieke gedragingen en (bijzondere) gewoonten die je personage uniek maken. Dit kan zijn manier van praten, lopen, of bepaalde tics en voorkeuren omvatten.
Manier van spreken:
Lichaamstaal:
Gewoonten en tics:
Voorkeuren en afkeuren:
6) Relaties met andere personages
Beschrijf hoe je personage zich verhoudt tot andere personages in het verhaal. Dit kan helpen om haar interacties en conflicten authentieker te maken.
Belangrijkste relaties:
Dynamiek binnen deze relaties:
Invloed van andere personages op hun ontwikkeling:
7) Evolutie en groei
Overweeg hoe je personage zich door het verhaal heen ontwikkelt. Welke veranderingen ondergaat hij en wat veroorzaakt deze veranderingen? Dit helpt je om een boog voor je personage te creëren die zowel logisch als boeiend is.
Startpunt van het personage:
Belangrijke veranderingen en hun oorzaken:
Eindpunt van het personage:
Tips personagedossier
Tot slot nog enkele tips voor het bijhouden van een personagedossier:
Wees grondig maar flexibel: Zorg voor voldoende details, maar wees ook bereid om je dossier aan te passen naarmate je personage zich ontwikkelt.
Gebruik visuele hulpmiddelen: Voeg afbeeldingen (uit tijdschriften, of eigen schetsen) of moodboards toe om je een visuele voorstelling van je personage te geven.
Kies de methode die bij jou past: Sommige mensen doen het liefst alles op de computer, terwijl anderen zweren bij pen en papier. Het maakt gelukkig niet uit of je een digitaal document (zoals bijvoorbeeld een Excel sheet) bijhoudt of een notitieboek gebruikt, belangrijker is dat je de methode kiest die voor jou het beste werkt.
Regelmatige updates: Werk je dossier regelmatig bij, vooral als je nieuwe inzichten krijgt of veranderingen doorvoert in je verhaal. Wees hier consequent in. Als je namelijk details in het verhaal verandert, maar dit niet aanpast in je personagedossier, loop je het risico later in je schrijfproces fouten te maken.