Het vertelperspectief kiezen

roman schrijven schrijftips
Foto van een vrouw die zichzelf filmt vanuit een laag perspectief

Het kiezen van het juiste vertelperspectief is een essentieel onderdeel van het schrijfproces. Het bepaalt niet alleen hoe het verhaal verteld wordt, maar ook hoe de lezer het verhaal ervaart. Het kiezen van het juiste perspectief is een kwestie van intuïtie én simpelweg uitproberen.

Maar welke vertelperspectieven bestaan er eigenlijk?  

 

Wat is het vertelperspectief?

Het vertelperspectief is de manier waarop het verhaal wordt verteld. Het kan worden verteld vanuit het perspectief van één personage (enkelvoudig perspectief), meerdere personages (meervoudig perspectief), of vanuit een alwetende verteller (alwetend perspectief).

 

Enkelvoudig perspectief

Het enkelvoudig perspectief is ook wel bekend als het perspectief vanuit de ik-persoon. Het verhaal wordt dan verteld vanuit het perspectief van één personage. Dit perspectief is zeer persoonlijk en intiem, omdat de lezer zich kan identificeren met de emoties en gedachten van het personage. De lezer ziet de wereld door de ogen van het personage en krijgt alleen informatie die het personage zelf heeft waargenomen of waarover het personage heeft nagedacht.

Dit perspectief wordt vaak gebruikt in zogenoemde coming-of-age-verhalen of verhalen waarbij de innerlijke strijd van het personage centraal staat.

Het perspectief kan beperkend zijn, omdat de lezer geen informatie krijgt over andere personages of gebeurtenissen die het personage niet heeft waargenomen.

 

Meervoudig perspectief

Het meervoudig perspectief, ook wel bekend als het perspectief vanuit de derde persoon, is wanneer het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van meerdere personages. Dit perspectief biedt een bredere blik op het verhaal en geeft de lezer meer informatie over andere personages en gebeurtenissen.

Het meervoudig perspectief kan beperkt zijn tot een paar personages of kan meerdere personages bevatten die elk hun eigen verhaallijn hebben. Dit perspectief wordt vaak gebruikt in romans waarbij verschillende personages elkaar ontmoeten of met elkaar in conflict komen.

 

Alwetend perspectief

Het alwetend perspectief, ook wel bekend als het alwetende vertelperspectief, is wanneer het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller die op de hoogte is van alle gebeurtenissen en gedachten van alle personages. Dit perspectief biedt de lezer een volledig beeld van het verhaal en kan informatie bevatten die niet bekend is bij de personages.

Maar let op: dit perspectief kan afstandelijk aanvoelen, omdat de lezer geen directe toegang heeft tot de emoties en gedachten van de personages. Het wordt vaak gebruikt in epische verhalen waarbij de verteller zich boven de gebeurtenissen bevindt en het verhaal vertelt alsof het een mythe of een legende is.

 

 

 
 
 
 

Of je nu net je pen ontdekt hebt of al jaren woorden schaaft, Schrijfplaats heeft tips en cursussen voor jou!

Cursussen

De nieuwsbrief over schrijven

Schrijf je hier in voor regelmatige tips en adviezen.