In deze masterclass vertel ik over inspiratie. Wat is het? En hoe en waar kun je het vinden?
Daarnaast ga ik in op de verschillende vormen van writer’s block en hoe je deze kunt overwinnen.
Aan het eind van de video is er helaas een heel klein stukje weggevallen. Wat ik hierna nog zeg over ‘plumbers don’t get plumbers block’ (oftewel: loodgieters krijgen geen loodgieters-blokkade) is dat hoewel vrijwel iedereen wel eens last heeft van schrijfblokkades, je er ook weer niet te zwaar aan moet tillen. Want hoe naar het ook is als je er middenin zit, je komt er vroeg of laat - en door het doen van de oefeningen uit deze masterclass hopelijk vroeg! - altijd weer uit.
Wil je hier na het kijken van de video nog meer over weten? In mijn Cursus roman schrijven - en met name in module 6 - ga ik dieper in op writer’s block en andere veelvoorkomende schrijfobstakels. Een belangrijk ‘wapen’ tegen schrijfblokkades is het creëren van een goede schrijfroutine. Hierover vertel ik meer in module 1 van de cursus.
En in de volgende masterclass, de laatste van deze reeks, vertel ik over het presenteren van je werk en over het vinden van een uitgever.
Oefening 1
Kies drie verschillende omgevingen - bijvoorbeeld een treinstation, een park, en een café. Breng in elke omgeving een uur door, gericht op observatie. Noteer minstens 10 specifieke details per locatie die potentiële vonken voor verhalen kunnen zijn. Schrijf vervolgens een korte scène die elementen uit alle drie de omgevingen combineert.
(En bewaar je aantekeningen, want je weet nooit wanneer die nog van pas kunnen komen!)
Oefening 2
Identificeer welk type blokkade je nu ervaart of in het verleden hebt ervaren in je schrijfproces. Kies enkele technieken uit deze masterclass die specifiek op jouw type blokkade gericht zijn. Test elke techniek en houd bij welke het best werkt voor jou.
Optioneel (maar zeker aan te raden!): Schrijf een reflectieverslag over je bevindingen en ontdek op deze manier wat voor jou werkt en wat je dus in de toekomst kunt toepassen.
Share this post