5 tips voor het verslaan van je writer's block
Het writer’s block, of schrijversblok, is het tijdelijke onvermogen van een schrijver om te schrijven. Er zijn mensen die niet geloven in een writer’s block, of die menen dat je simpelweg kunt weigeren hierin te geloven. In de woorden van Philip Pullman: ‘Plumbers don’t get plumbers’ block.’
Toch ervaren de meeste schrijvers van tijd tot tijd dat er niets uit hun vingers wil vloeien. Dat ze niet weten hoe het verhaal verder moet gaan. Heb jij hier ook last van? Ik geef je 5 tips om je writer’s block te verslaan!
1) Blijf schrijven
Het hoeft niet fantastisch te zijn, het hoeft zelfs niet eens goed te zijn, maar schrijf. Sta jezelf toe om waardeloze teksten te schrijven. Niemand hoeft het te zien. Je kunt het altijd nog editen, of helemaal weggooien. Maar blijf schrijven, hou je creatieve brein aan de praat en wie weet: het zou zomaar ineens wel goed kunnen zijn.
Staat je huidige schrijfproject je inmiddels zo tegen dat je hier echt niet meer mee aan de slag wilt, neem dan even afstand. Gebruik deze tijd om schrijfoefeningen te doen of aan een schrijfwedstrijd mee te doen. Deze zijn volop op internet te vinden. Of probeer freewriting: zet een timer en bepaal hoeveel minuten jij gaat schrijven, zonder te stoppen. Als je ook nu moeite hebt om te beginnen, bedenk een beginzin, zoals: ‘Toen ik klein was, deed ik altijd…’
Wat je ook doet, zorg dat je weer plezier krijgt in het schrijven. En blijf schrijven!
2) Bedenk rituelen
Door telkens voordat je aan het schrijven gaat een vast ritueel uit te voeren, gaan je hersenen dit na verloop van tijd herkennen als het startsignaal om de creativiteit te laten vloeien. Dit kan zo simpel zijn als een kopje thee inschenken in een ‘schrijfbeker’ en met je ‘schijfpen’ op een vaste plek in huis gaan zitten. Ook kun je ervoor kiezen om telkens dezelfde playlist op Spotify aan te zetten. Er zijn schrijvers die voor iedere roman een andere playlist samenstellen, die past in de sfeer van het verhaal, en deze telkens opnieuw afspelen. Andere schrijvers vinden het fijn om de gordijnen dicht te doen en een kaars aan te steken.
Wat je ook doet, bedenk een ritueel dat voor jou prettig voelt en dat jouw schrijversbrein aan het werk zet.
3) Schrijf de opvulling
Wanneer je het idee hebt dat jouw writer’s block wordt veroorzaakt door de plek in het verhaal waar je bent aanbeland – de grote sleutelscene die je nu moet gaan schrijven bijvoorbeeld – kan het helpen om dit simpelweg even niet te doen. Schrijf in plaats daarvan de ‘opvulling’.
Wanneer je aan een groter project werkt, zoals een roman, heb je naast alle belangrijke dialogen en spannende ontknopingen ook simpelweg opvulling nodig. Ga het bos in of naar een terras en beschrijf wat je ziet en hoort en ruikt. Veel van deze stukjes zul je uiteindelijk kunnen gebruiken voor de beschrijving van het decor in je roman. Bovendien zorgt dit ervoor dat je blijft schrijven (zie tip 1).
4) Zet de lijnen uit
Neem even iets meer afstand en zet de grote lijnen uit. Ook tijdens een writer’s block ben je vaak wel degelijk in staat om in grote lijnen het verhaal dat je vertellen wilt, uiteen te zetten. Als je dit nog niet gedaan hebt, is een writer’s block een mooie gelegenheid om wat A4’tjes te vullen met gedachten over het grotere geheel en wanneer er wat moet gebeuren in het verhaal om uiteindelijk bij het plot uit te komen.
Als je dit al wel hebt gedaan, is een writer’s block een mooi moment om je schrijfplan of proposal er nog eens bij te pakken en te checken of je nog op de goede weg bent en welke scenes er nog ontbreken. Wie weet begint er dan ineens iets te kriebelen en weet je welke scene je nu schrijven wilt.
5) Beweeg
Wanneer je hardloopt, wandelt of fietst, zul je merken dat in eerste instantie allerlei alledaagse perikelen door je gedachten schieten. Met het ritme van je bewegingen zullen de to do-lijstjes en zorgen over werk of kinderen als vanzelf naar de achtergrond verschuiven. Je zult merken dat je ineens afgeleid raakt door het ruisen van de bladeren of de kleur van een gevel. Dat is het moment waarop er ruimte vrijkomt voor creativiteit.
En ook als de creativiteit niet gaat stromen, is het goed om te blijven bewegen. Een gezonde (schrijvers)geest huist immers in een gezond lichaam.
Is het even lastig om te bewegen, maar wil je toch je hoofd leegmaken? Dan is een braindrain een goed alternatief.