Eerder schreef ik al over de voordelen van het meedoen aan schrijfwedstrijden. In het kort: ervaring, motivatie, inspiratie, zichtbaarheid, erkenning.
Nu kan ik trots vertellen dat de allereerste Schrijfplaats Schrijfwedstrijd van start gaat!
Waarom deze schrijfwedstrijd?
Schrijfplaats, in haar huidige vorm, bestaat nog niet eens zo heel lang. Toch heeft het al de contouren van wat ik voor ogen heb: een vrijplaats, waar je kennis kunt vergaren over schrijven, waar je (onderaan artikelen of via de chat) reacties kunt plaatsen zodat we van elkaar kunnen leren én, misschien wel het allerbelangrijkste: waar je het vertrouwen kunt opdoen om nu eindelijk je boek te gaan schrijven en/ of naar een volgende fase te brengen. Of dit nu publicatie is - voor familie en vrienden of ook daarbuiten - of simpelweg je verhaal op papier krijgen voor jezelf.
Heel veel mensen willen schrijven. Maar ook heel veel mensen durven dit eigenlijk niet zo goed. En daar kan een schrijfwedstrijd bij helpen. Zie het als een klein stapje, een teen in het water, meer niet. Want als je jouw verhaal inzendt en je wint niet, wat heb je dan verloren? De tijd die het kostte om het te schrijven, dat is alles.
Maar blijkt je verhaal steengoed te zijn, dan belandt het misschien wel in de top 3. En de drie verhalen waarvoor dit geldt, worden gepubliceerd op Schrijfplaats.nl. Een mooie prestatie voor op je schrijf-cv!
En hoe gaaf zou het zijn als je wint?
Zelf won ik in 2018 de Baarnse literatuurprijs. Dit gaf mij het zelfvertrouwen waar ik zo naar op zoek was: dat ik kon schrijven, dat mensen mijn schrijven het lezen waard vonden. Kortom, voor mij begon mijn leven als ‘echte’ schrijver met het winnen van deze prijs.

Regels
Er moeten nou eenmaal regels zijn. Anders wordt het een warboel. Dus hier komen ze:
Het verhaal moet een titel hebben. Verzin iets moois dat prikkelt, nieuwsgierig maakt en op enigerlei wijze verband houdt met het verhaal.
Het verhaal mag, inclusief titel, maximaal 600 woorden bevatten. Hier wordt streng op gelet. Dus zijn het er 601, schrap er dan gewoon 1 en voorkom uitsluiting van deelname.
Het thema/ onderwerp is metamorfose (inderdaad, dit was ook het thema van de Baarnse literatuurprijs 2018. Het is een thema waar je een hoop creativiteit in kwijt kunt). Maar let op: je mag het woord metamorfose niet gebruiken in het verhaal.
Het moet fictie zijn, maar in de ruimste zin van het woord. Een eigen belevenis, overgoten met een fictief sausje, mag ook!
Stuur je verhaal in via aisha@schrijfplaats.nl.
Stuur het in als Word-bestand, lettertype: Times new roman, formaat: 12.
En doe dit vóór 1 januari 2025 (oftewel, de deadline is: 31 december 2024, 23:59 uur).
Leeftijd: 0 t/m 120 jaar, ieders verhaal is welkom!
Uitgesloten van deelname zijn schrijvers die al een fictief werk gepubliceerd hebben via een uitgeverij (self-publishers zijn dus welkom).
Tot slot, misschien wel de belangrijkste regel: Wees trots op het resultaat! Je hebt een verhaal geschreven, dat is niet niks. En is het toch niet helemaal geworden wat je in gedachten of gehoopt had? Stuur het gewoon in. Misschien is het inderdaad niet zo goed, dan win je waarschijnlijk niet. Nou, en? Maar het zou ook zomaar kunnen dat je innerlijke criticus op allerlei (niet-bestaande) slakken zout aan het leggen is...
En dan?
Op 1 januari 2025 (of nou ja, misschien een dag later) worden alle verhalen verzameld. Er vindt een selectie plaats op basis van onder meer originaliteit, overtuigings- en zeggingskracht met als resultaat: een top 3.
Deze drie verhalen zullen in de week van 6 januari worden gepubliceerd op Schrijfplaats. En op zondag 12 januari 2025 wordt de winnaar bekendgemaakt.
Prijs voor de winnaar
Het állerbeste verhaal wordt bekroond met:
Publicatie op Schrijfplaats met de vermelding: ‘Winnaar Schrijfwedstrijd’;
Een jaar lang gratis ‘betaald lidmaatschap’ voor Schrijfplaats, zodat je alle artikelen kunt lezen én de 30-delige videocursus Roman schrijven kunt volgen;
Feedback op het winnende verhaal (dit krijg je per mail en komt niet op Schrijfplaats);
Een boekenpakket.
Dus ja, waarom zou je eigenlijk niet meedoen?