Beginnen met het schrijven van een nieuwe roman

Aisha Dutrieux begint met het schrijven van haar vierde roman

Op dit moment ben ik druk met het opstarten van een heel nieuw boek. Een nieuw idee. En dat is altijd spannend, maar ook heel leuk!

De afgelopen week was ik bij een lezing van Jaap Robben. Hij zei: "Het beginnen aan een nieuw boek is als de zee inlopen". En gelukkig legde hij vervolgens uit wat hij hiermee bedoelde:

Je weet nog niet wat het gaat worden, alles is nog mogelijk. Het is onwennig, het water is koud. Het is spannend, eng misschien zelfs. Langzaam maar zeker raak je gewend aan de temperatuur, aan het omringd zijn door het water. Je besluit door te lopen, staat tot je enkels in het water, dan je knieën, je bovenbenen, je buik. Het centrum, het midden, het wordt langzaam maar zeker tijd om een keuze te gaan maken.

Je besluit te gaan zwemmen, je probeert wat en je merkt dat het lukt. En dan ineens…. Zwem je! Eerst onwennig, wat haperend, het gaat nog niet vanzelf. Maar langzaam maar zeker raak je meer vertrouwd in het water. En opeens lijkt de overkant haalbaar.

Misschien zegt dit jou niets, omdat je het nog nooit hebt gedaan, een boek schrijven. Of je hebt het wel gedaan maar ervaart het heel anders. Dat kan natuurlijk. Ik voelde direct heel veel herkenning. Dit is precies hoe het voor mij ook voelt. En met ieder nieuw boek - inmiddels schrijf ik nummer 4 - durf ik er meer en meer op te vertrouwen dat het goed komt.

Ik ga her en der dingen lezen en films bekijken die mijn aandacht trekken. Ik vertrouw erop dat dit mij verder gaat helpen. Ik ga aantekeningen maken. Ik ga inspiratie zoeken. En ik ga schrijven...

Freewriting

Een fijne techniek om op gang te komen, is freewriting. Freewriting betekent niets meer dan vrij schrijven. Er zijn maar een paar regels, maar die zijn wel heel belangrijk:

  1. Niet nadenken, gewoon schrijven;
  2. Je schrijft met pen (of potlood) op papier en je moet blijven schrijven. Als je niet meer weet wat te schrijven, schrijf dan gewoon "ik weet niet wat ik moet schrijven" en herhaal dit net zolang tot er weer iets anders in je opkomt. Let op: Ga geen boodschappenlijstje maken of een to do-lijst, omdat je dan gaat bedenken wat je allemaal moet kopen of doen, terwijl het juist de bedoeling is dat het nadenken even stopt;
  3. Doe dit gedurende een vooraf met jezelf afgesproken tijd, bijvoorbeeld 5 minuten. Het kan best even wennen zijn, dus het is prima om klein te beginnen en dan kun je langzaam opbouwen, naar 10 minuten of zelfs meer. Het is handig om een timer te zetten. Dan hoef je namelijk niet steeds te kijken naar de tijd; je hoort het vanzelf als je freewriting sessie voorbij is;
  4. De kwaliteit van het resultaat doet er niet toe.

Schrijf onzin, schrijf lelijk... Maar schrijf!

Het mooie is, freewriting kan overal en altijd. Achter je bureau, maar ook op een bankje in een park. Alles wat je nodig hebt is iets om méé te schrijven en iets om óp te schrijven. Wanneer je dit vaker doet, zul je merken dat je eraan gewend raakt. Zodra jouw pen het papier raakt, gaat het als vanzelf stromen. Lees meer over freewriting >

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuurĀ regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.